Εννεα καλες πρακτικες απo το ευρωπαϊκο δικτυο του Refill

Η Αθήνα συμμετέχει στο ευρωπαϊκό δίκτυο του Refill, ένα πρόγραμμα του URBACT που έχει ως αντικείμενο την επανάχρηση κενών κτιρίων στην πόλη με σκοπό την κοινωνική καινοτομία.

Το πρόγραμμα του Refill συνδέει δέκα ευρωπαϊκές πόλεις σε ένα διάλογο γύρω από τους κενούς χώρους, τις μεθόδους αξιοποίησής τους και τη σημασία της ανάπτυξης συνεργειών ανάμεσα στις δημοτικές αρχές και τους ενεργούς πολίτες.

Σας μεταφέρουμε εννέα καλές πρακτικές του δικτύου, όπως παρουσιάστηκαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Γάνδη το Φεβρουάριο του 2016:

1) Lazarz’s Open Zone for Culture | Πόζναν (Πολωνία)

25354761836_c4cc3b26c2_o
Ένα πρόγραμμα αστικής αναγέννησης που έχει ως στόχο την δημιουργία μιας καλλιτεχνικής ζώνης στην πόλη και την βελτίωση της ποιότητας του δημόσιου χώρου.

 

2) Grausti Riga | Ρίγα (Λετονία)

24750369164_8243c01c92_o
Μια διαδικτυακή πλατφόρμα όπου οι κάτοικοι της πόλης μπορούν να επισημάνουν κτίρια που καταρρέουν και να ψηφίσουν για την αποκατάστασή τους. Δείτε την πλατφόρμα εδώ: http://grausti.riga.lv/

 

3) CoolTour | Οστράβα (Τσεχία)

24754279773_320a71fde1_o
Το Cooltour είναι μια πλατφόρμα όπου νέοι καλλιτέχνες μπορούν να συναντηθούν, να προβάλλουν το έργο τους και να διασυνδεθούν. Το πρόγραμμα φιλοξενείται προσωρινά σε ένα πρώην συνεδριακό κέντρο που παραχωρήθηκε από το δήμο στην πλατφορμα. Δείτε περισσότερα εδώ: http://cooltourova.cz/en/

 

4) Les Badauds Associés | Νάντη (Γαλλία)

24754301693_d9f0bc79b0_o
Η εταιρεία για την ανάπτυξη της περιοχής “Isle de Nantes”, SAMOA παρουσίασε τις πρώην αποθήκες “Aire 38” οι οποίες λειτουργούν ως ένα εργαστήριο για δράσεις που μεταβάλλονται ανάλογα με τις επιθυμίες των χρηστών.

 

5) Sompasauna | Ελσίνκι (Φιλανδία)

24754338763_813eae0a5a_o
Το Sompasauna είναι μια self-service σάουνα, η οποία κατασκευάστηκε και συντηρείται από μια ομάδα εθελοντών και τους ίδιους τους χρήστες της ως μια προσπάθεια ανακατάληψης του δημόσιου χώρου στην πόλη. Μάθετε περισσότερα εδώ: http://www.sompasauna.fi/

 

6) De Site | Γάνδη (Βέλγιο)

25381132035_f63fc0bca1_o
Το De Site, ένα από τα πρώτα παραδείγματα προσωρινής χρήσης χώρου στη Γάνδη, είναι ένας πρώην χώρος απόρριψης βιομηχανικών αποβλήτων που μετατράπηκε σε ένα ζωντανό σημείο συνάντησης στην πόλη με περισσότερους από 80 αστικούς κήπους, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ένα σταθμό επισκευής ποδηλάτων, θερινό σινεμά κ.ά. Μάθετε περισσότερα εδώ: http://www.rabotsite.be/nl

 

7)  Cluj-Napoca (Ρουμανία)

25262877682_41fc1f5405_o
Ο δήμος εισήγαγε μια πολιτική φορολόγησης για την προσωρινή χρήση. Ο κανονισμός αποτελεί βάση ενθάρρυνσης πρωτοβουλιών των πολιτών και επιτρέπει διάφορους τρόπους αξιοποιήσης, όπως κατασκευές και εγκαταστάσεις στο δημόσιο χώρο.

 

8) Villa Wohnlich | Βρέμη (Γερμανία)

25263059222_6f50d7f118_o
Το εγχείρημα της Villa Wohnlich εξερευνά νέες ιδέες γύρω από την εργασία και τη συγκατοίκηση. Πρόκειται για έναν χώρο που συνδέει προσωρινούς χρήστες, χρήστες μερικής και πλήρους απασχόλησης που προέρχονται από διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα με διαφορετικούς φορείς και οργανισμούς.

 

9) Amersfoort Business District | Amersfoort (Ολλανδία)

Η πόλη του Amersfoort λειτουργεί ως διαμεσολαβητής ανάμεσα σε ιδιοκτήτες ακινήτων, μεσιτικά γραφεία και κατασκευαστικές εταιρίες και πρωτοβουλίες προσωρινής χρήσης επαγγελματικών χώρων.
Το δίκτυο Aersfoort Business District λειτουργεί ως διαμεσολαβητής ανάμεσα σε ιδιοκτήτες ακινήτων, μεσιτικά γραφεία και κατασκευαστικές εταιρίες ενώ ταυτόχρονα προβλέπει το περιθώριο για δημιουργικές πρωτοβουλίες προσωρινής χρήσης επαγγελματικών χώρων.

 

*Πρώτη δημοσίευση: συνΑθηνά | 6 Μαρτίου 2016

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s