Μια βιομηχανική πόλη βοηθά νέους δημιουργούς να βρουν κτήρια για τις δραστηριότητες τους: Διακρατική συνάντηση Refill στην Οστράβα

 

13-15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η διακρατική συνάντηση του δικτύου μας στην Οστράβας, Τσεχία. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επισκέψεις σε χώρους εφήμερης επανάχρησης με χαρακτηριστική περίπτωση το Cooltour (http://cooltourova.cz/en), ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο που φιλοξενεί πλέον δημιουργικές πρωτοβουλίες της πόλης καθώς και ένα καφέ. Η ομάδα διαχείρισης προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ενεργοποίησης παρόμοιων χώρων και όπως τόνισε ο επικεφαλής της Andrej Harmecko «πρέπει να αντιμετωπιστούν πολλές δυσκολίες και απαιτείται εφευρετικότητα: μία ιδέα που είχαν ήταν να διοργανώνουν «μυστικές» προβολές και θεατρικές παραστάσεις σε άδεια κτήρια ώστε να προκαλούν το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού. Η καλλιτεχνική πλατφόρμα Plato (http://plato-ostrava.cz/en) φιλοξενείται σε ένα άδειο γωνιακό κατάστημα το οποίο παραχωρείται προσωρινά με ένα πολύ χαμηλό ενοίκιο, προσφέροντας την ευκαιρία να αναπτύξει την εκθεσιακή της δράση.  Στο εμβληματικό για την πόλη πρώην εργοστάσιο-ορυχείο κοντά στο κέντρο της πόλης, η πρωτοβουλία Provoz Hlubina (http://provoz.net/en) έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για ανάπτυξη ενός cluster που περιλαμβάνει αίθουσες,  χώρους συναυλιών, στούντιο ηχογραφήσεων, χώρους για πρόβες κλπ καθώς και 17 στούντιο προς ενοικίαση για καλλιτέχνες.  

Στην πόλη της Οστράβας οι δεκάδες εγκαταλειμμένοι βιομηχανικοί χώροι δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης ιδεών και πρωτοβουλιών αντί να θεωρούνται εμπόδιο.  Οι κάτοικοι είναι περήφανοι για τη βιομηχανική ιστορία της πόλης και η επανάχρηση γίνεται με υποδειγματικό τρόπο, είτε για μουσειακούς σκοπούς είτε φιλοξενώντας νέες χρήσεις.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, παρουσιάστηκαν τα έως τώρα αποτελέσματα του σχεδιασμού δράσεων και πολιτικών για την επανάχρηση άδειων χώρων των πόλεων-εταίρων του Refill. Από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των συζητήσεων και οι προτάσεις των εταίρων σχετικά με τα κτήρια που ανήκουν στο Δήμο, καθώς και τα σχέδια για τη μελλοντική αξιοποίηση εγκαταλειμμένων κτηρίων.  Η επόμενη συνάντηση του δικτύου είναι προγραμματισμένη το Φεβρουάριο και θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα.

unnamed (1)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s