Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης ξανανοίγει τις πόρτες της

Το πρώτο στάδιο της ανανεωμένης και κάτω από τη διαχείριση του Impact Hub, Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, ξεκινάει με ανοιχτή πρόσκληση σε άτυπες και οργανωμένες ομάδες της Αθήνας, που θα παρουσιάσουν πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις από τώρα μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη 2017. Απώτερος σκοπός, να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι της αγοράς και να παραμείνει ο χώρος ανοιχτός ως σημείο συνάντησης για όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Το περιεχόμενο της αγοράς διαμορφώνεται σταδιακά μέσα από μελέτη. Πρώτη κίνηση, είναι το κάλεσμα στις συλλογικότητες και θα ακολουθήσει η διάνοιξη των μαγαζιών. Σύμφωνα με εκπροσώπους του Impact Hub, «σκοπός του εγχειρήματος, είναι η αγορά να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης για όλους τους Αθηναίους, όπως ήταν και όταν λειτουργούσε, ενισχύοντας την τοπική κοινωνία με πολιτιστικές και εμπορικές δράσεις».

Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη ο χώρος θα διατίθεται από τις 17.00 ως τις 20.00 για τις εκδηλώσεις. Για παράδειγμα, έχει δηλώσει συμμετοχή η ομάδα του «Ελ Σιστέμα», που θα παραδίδει μαθήματα χορωδίας και ανοιχτής ορχήστρας.

Το ιστορικό κτίριο της Φωκίωνος Νέγρη 42 ανεγέρθηκε το 1935 και αποτελεί αρχιτεκτόνημα του Μεσοπολέμου και χαρακτηριστικό δείγμα του αθηναϊκού μοντερνισμού. Σε πολλές περιπτώσεις, που απειλήθηκε η κατεδάφισή της, αυτή αποτράπηκε μετά από παρεμβάσεις και έγγραφες διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, όπως του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα.

Έκλεισε και εγκαταλείφθηκε το 2002, μέχρι το 2009, όταν η Ανοιχτή Συνέλευση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων για τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης διαμόρφωσε ένα αυτοδιαχειριζόμενο χώρο, όπου πραγματοποιούνταν λογοτεχνικές εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, συλλογική κουζίνα, αγορά βιοκαλλιεργητών, ανοιχτό σχολείο, δανειστική βιβλιοθήκη, κ.ά. Λειτούργησε μέχρι τον Αύγουστο του 2012, όταν μετά από αστυνομική επέμβαση, έκλεισε και πάλι. Στη συνέχεια ο δήμος την ανακαίνισε. Εδώ και τέσσερα χρόνια στεγάζεται εκεί το ΚΕΠ Κυψέλης, ενώ από το 2016 άρχισε να ανοίγει σε κάποιες περιόδους με στοχευμένες δράσεις. Από τον Αύγουστο του 2017 πέρασε στη διαχείριση του Impact Hub.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s